Tradycyjne potrawy wielkanocne i Lany Poniedziałek

Każde święta charakteryzują się swoimi tradycjami i zwyczajami. Bardzo ważne jest jednak by wiedzieć jak można tradycyjnie przeżyć święta Wielkanocne i pokazać, szczególnie dzieciom, kilka tradycji wielkanocnych.

Praca Holandia
http://praca.sherpaforce.pl/oferty-pracy-w-holandii
Oferty pracy w Holandii.
Praca za granicą w nowym wymiarze.

Podczas Wielkanocy bardzo ważnym elementem jest stół podczas śniadania. Tradycją jest pogrzebanie żuru, który jest tradycyjnie spożywany podczas całego okresu postu, od Środy Popielcowej. Dlatego podczas ostatnich dwóch dni postu wylewano demonstracyjnie garnek z żurem, tak by zrobić miejsce na inne specjały. Kiedyś przybijano także śledzie do drzewa, głównie za karę, że gościł on podczas całego postu na talerzach. Podstawą na wielkanocnym stole jest biały barszcz z kiełbasą białą. Wyjątkiem jest Mazowsze, gdy podczas tego śniadania na stole gości barszcz czerwony. Bardzo ważnymi słodkościami są kołacze, głównie z makiem i serem, mazurki przystrojone w ciekawy sposób oraz własnoręcznie wykonane baby. Wszystkie te ciasta piecze się tradycyjnie kilka dni przed świętami. Ozdabia się je głównie migdałami, keksy z kolei bakaliami, można użyć marcepanu. Na Wielkanocnym stole najważniejszą rzeczą jest święconka. Śniadanie rozpoczyna się od podzielenia poświęconym jajkiem. Jest to podobna forma, która symbolizuje łamanie się opłatkiem podczas kolacji bożonarodzeniowej. Śniadanie jest raczej utrzymane w formie zimnego bufetu, jednak kiedyś na stołach gościło pieczone prosię z pisanką w pysku, półmiski z różnego rodzaju mięsem, szynką, kiełbasą parzoną lub pieczonym drobiem. Dzisiaj najczęściej podawanym mięsem jest biała kiełbasa oraz różnego rodzaju wędliny. Na stole muszą znajdować się także sól, pieprz, a także chrzan, który ma symbolizować gorycz przejść Jezusa. Chleb jest także podstawowym elementem. Ma on podkreślać prostotę ludzkiego życia, ponieważ jest on niezbędnym składnikiem naszego pokarmu.

Stół powinien być przygotowany raczej skromnie. Podstawą jest biały wykrochmalony obrus, który należy przybrać bukszpanem oraz baziami. Dla baranka wielkanocnego powinno się przygotować osobne miejsce. Warto postawić go na świeżo wyrośniętej rzeżusze. Rzeżucha jest symbolem witalności  życiowej. Baranek Wielkanocny z kolei symbolizuje Chrystusa, który odkupił winy człowieka. Ma tez za zadanie przypominać o dramatycznych wydarzeniach ze Starego testamentu, gdzie to anioł śmierci przeszedł przez ziemię egipską i uśmiercił wszystkich swoich synów. Ominął tylko żydowskie domy, których drzwi naznaczone były krwią baranka.

Baranki wielkanocne, które są obecne na naszych stołach sa najczęściej zrobione z  masy cukrowej. Czasem zdarzają się w formie własnoręcznie upieczonej babki, która została włożona do odpowiedniej formy. Kiedyś bardzo popularne były baranki wyciskane z masła. Co więcej Baranek Wielkanocny nie musi być w formie jadalnej. Bardzo popularne są baranki gipsowe, porcelanowe, szklane, gliniane, a nawet plastikowe. Co ciekawe zdarzają się także egzemplarze zrobione z owczej wełny.

Do tradycji wielkanocnych bez wątpienia można zaliczyć Lany Poniedziałek. Jest to święto najczęściej wyczekiwane przez najmłodszych. Dzisiaj jest to dobra zabawa, jednak kiedyś jego znacznie było symboliczne. Miało symbolizować obmycie z grzechu i odrodzenie do nowego życia. Interesujące jest to, że zwyczaj ten przyszedł do nas z Jerozolimy, gdzie właśnie przeciwnicy chrześcijaństwa mieli przy pomocy wody rozpędzać wiernych, którzy zbierali się w celu celebrowania zmartwychwstania Chrystusa.  Polewanie wodą nawiązuje do pogańskich praktyk. Łączy ono symboliczne budzenie się przyrody do życia.

Podobne wpisy