Święta wielkanocne – o czym nie można zapomnieć?

Wielkanoc jest najważniejszym chrześcijańskim świętem. Istnieje bardzo wiele tradycji wielkanocnych, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie i co roku tak samo kultywowane. Co jednak jest najważniejszym elementem? Bez wątpienia jest kilka takich rzeczy, które na przestrzeni lat, nie uległy zmianie. Są jednak i takie tradycje, które zostały częściowo zapomniane i są one kultywowane tylko w małych miejscowościach lub w niektórych częściach Polski.

Kancelaria prawo karne Warszawa
http://roman-adwokat.pl
Profesjonalne porady prawne w Warszawie.
Kompleksowe usługi z zakresu prawa karnego.

Ważnym elementem świąt Wielkanocnych są pisanki. Malowanie jajek jest najbardziej rozpowszechnioną tradycją, która bardzo mocno zakorzeniła się w naszych tradycjach. Kancelaria prawo karne Warszawa. Co ciekawe, pisanki posiadają wielowiekowy rodowód, ponieważ sięga on nawet do czasów starożytnych Persów. Persowie mieli w zwyczaju obdarowywać bliski jajkami barwionymi na czerwono, miało to symbolizować przyjacielski gest. Oprócz tego czerwone pisanki miały posiadać magiczną moc. Były symbolem serca i miłości. Wśród starożytnych Rzymianów oraz Greków barwienie jajek także było popularne. Warto jednak zwrócić uwagę, że na początku chrześcijaństwa robienie pisanek i w ogóle spożywanie jajek w okresie wielkanocnym było zakazane.

Śniadanie Wielkanocne jest najważniejszym elementem rodzinnym podczas tych świat. Do tego śniadania najczęściej zasiada cała rodzina. Tradycją jest dzielenie się jajkiem, które zostało poświęcone wcześniej w kościele pośród domowników. Na stole powinny znaleźć się także inne święconki.  Święconka jest także tradycyjnym elementem, którego nie może zabraknąć. Wielka Sobota jest dniem radosnego oczekiwania na Wielką Niedzielę, ponieważ w tym czasie Zmartwychwstaje Jezus. Właśnie w Wielką Sobotę przygotowuje się specjalny koszyczek, do którego obowiązkowo wkłada się sól, chleb oraz jajka. Często dodaje się tam także wędliny oraz baranka, który ma symbolizować Chrystusa Zmartwychwstałego. W  święcące nie może zabraknąć także chrzanu, który ma symbolizować gorycz męki pańskiej. Koszyczek z tak przygotowaną zawartością nakrywa się najlepiej białą serwetką oraz dodaje się do niego gałązki bukszpanu, aby całość przyozdobić.

Kolejną tradycją jest lany poniedziałek, często nazywa się go także śmigusem dyngusem. Wśród młodzieży jest to najbardziej popularna tradycja. W obecnych czasach tradycją jest oblewanie dziewczyn. Mówi się, że panna, która tego dnia nie została oblana wodą lub obraziła się za takie zmoczenie, ma zostać niezamężna do końca życia. Tradycja ta jednak jest dzisiaj bardziej popularna w małych miastach lub na wsiach. W dużych miastach się tego nie praktykuje. Z kolei we wtorek dziewczyny miały okazję zrewanżować się chłopakom i mogły gonić ich miotłami. Ten zwyczaj był dawno temu praktykowany bardzo mocno na śląsku. Dzisiaj jednak tradycja ta właściwie nie istnieje.

Warto także pamiętać o tradycyjnych potrawach świątecznych. Powinny one być spożywane zarówno podczas Wielkanocy, jak także podczas Lanego Poniedziałku. Bardzo charakterystyczną potrawą jest żurek, jest to biały barszcz. Dodaje się do niego najczęściej białą kiełbasę. Ważna jest także wędzona w jałowcowym dymie szynka. Nie można zapomnieć o chrzanie. Stał się on tradycyjna potrawą, ponieważ  symbolizuje gorycz przeżyć Jezusa. Ze słodkich rzeczy na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć własnoręcznie wykonanej babki czy mazurka, którego można przyozdobić różnego rodzaju dekoracjami. Kołacz oraz sernik są także tradycyjnymi ciastami. Warto także pamiętać o tym, że wielkanocny stół powinien być przykryty białym obrusem oraz udekorowany liśćmi bukszpanu. Na środku stołu warto postawić baranka na łączce rzeżuchy. Dobrze jest właśnie wybrać rzeżuchę, ponieważ jest ona symbolem sił witalnych i rodzącego się życia.

Podobne wpisy